Eurokangas

Kankaiden viimeistelyt

Antisaattinen viimeistely

Tekstiileihin muodostuu staattista sähköä, joka aiheuttaa sen, että vaatteet liimautuvat ihoon tai niiden pinnalle kertyy pölyä. Tekstiilimateriaaleista herkemmin sähköistyviä ovat synteettiset tekokuidut. Luonnonkuidut eivät ole herkästi sähköistyviä, lukuun ottamatta villaa ja silkkiä. Materiaali koostumuksen lisäksi sähköisyyteen vaikuttavat monet muut asiat, kuten ilmankosteus ja lämpötila. Tekstiilien sähköisyys voi olla ongelma, jos työskentelee herkkien elektronisten laitteiden kanssa tai räjähdysalttiissa paikassa.

Tekstiileihin voidaan lisätä antistaattinen viimeistely, jolla vähennetään materiaalin sähköisyyttä. Viimeistely voidaan lisätä kankaaseen joko valmistusvaiheessa tai jälkikäteen. Valmistusvaiheessa sähköisyyttä poistavat aineet lisätään kehruuliemeen tai kudonnan joukossa voidaan käyttää johtavia kuituja sisältäviä lankoja. Valmiiseen kankaaseen tai tuotteeseen viimeistelty voidaan tehdään lisäämällä erilaisia kemiallisia antistaatti-aineita. Näitä viimeistely aineita ovat etupäässä erilaiset synteettiset tensidit, joilla pyritään lisäämään tekstiilien kosteuspitoisuutta. Käsittelyt heikkenevät pesussa ja niitä on uusittava. Kotona kuluttajan on mahdollista vähentää sähköisyyttä, joko tarkoitukseen soveltuvalla suihkeella tai lisäämällä huuhteluainetta pesun yhteydessä viimeiseen huuhteluveteen.

Antibakteerinen viimeistely

Antibakteerisen viimeistelyn avulla voidaan estää bakteerien muodostumista tuotteisiin. Viimeistelyn avulla tekstiilituotteita voidaan suojata eriasteisesti mikro-organismeilta. Kangasta voidaan suojata bakteereilta, sieniltä, homeilta ja leviltä sekä ehkäistä kankaan pilaantumista ja likaantumista.

HealthGuard viimeistely

HealthGuard -viimeistellyt kankaat ehkäisevät tarttuvien bakteerien ja virusten leviämisen kangaspintojen kautta. Viimeistely kangas antaa 99,94% suojan tunnettuja mikrobeja vastaan ja ehkäisee myös epämiellyttäviä hajuja. Viimeistys ei liukene veteen ja se kestää kankaassa n. 20 ohjeen mukaista pesukertaa. Yli kolmen vuosikymmenen ajan australialainen HealthGuard on ollut maailman johtava ehkäisevän teknologian kehittäjä. HealthGuard on turvallinen käyttää sekä ihmiselle että ympäristölle. Se täyttää Ökötex -sertifikaatin sekä EU:n REACH -kemikaaliasetuksen vaatimukset. Lue lisää.

Palonsuojaviimeistely

Julkisissa tiloissa käytettävissä tekstiileissä on oltava palosuojaviimeistely. Laki ja asetukset määrittelevät julkisten tilojen paloturvallisuus vaatimukset ja laivateollisuudessa säännökset ovat toimistoja tiukemmat. Palonsuojaviimeistely voidaan lisätä tekstiileihin kolmella eri tavalla. Laadut voidaan valmistaa palamattomasta tai huonosti palamaan syttyvästä kuitumateriaalista tai laatuihin voidaan lisätä palamista estäviä aineita, joko kehruuliuoksen tai valmiiseen tuotteeseen. Erilaiset palosuojakäsittelyt soveltuvat eri materiaaleille. Ympäristölle ystävällisempiä käsittelyjä ovat kankaan valmistusprosessissa lisättävät käsittelyt. Jälkikäteen lisättävät kemikaalit sisältävät yleensä myrkyllisiä yhdisteitä ja voivat aiheuttaa allergisia oireita joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa.

Vedenhylkivyys

Vedenhylkivyyskäsittely on viimeistely, jolla alennetaan tekstiilin veden imu- ja läpäisykykyä. Käsitelty tekstiili hylkii vettä ja suojaa käyttäjäänsä tihkusateelta sekä lyhytaikaiselta sateelta. Käsittelyn avulla ei saada täysin vedenpitävää tuotetta, joka suojaisi käyttäjäänsä kaatosateelta. Monet jälkikäteen lisätyistä käsittelyistä eivät kestä pesua vaan ne vaativat pesun jälkeen uuden käsittelyn tai aktivoinnin lämmöllä. Lämpöaktivointi voidaan tehdä kuivausrummussa tai silittämällä.

Lianhylkivyys

Lianhylkivyyskäsittely tehdään tuotteisiin usein samanaikaisesti vedenhylkivyyskäsittelyn kanssa. Se voidaan tehdä kolmella eri tavalla. Estämällä lian tunkeutuminen materiaali, helpottamalla lian pois peseytymistä pesun yhteydessä tai estämällä pesuliuoksessa irronnutta likaa uudelleen kiinnittymästä tekstiilin pintaan.

Sanforointi

Sanforointi on patentoitu mekaaninen kutistamismenetelmä, joka on ensisijaisesti tarkoitettu puuvillakankaille. Kangas kutistetaan sanforointikoneessa, jossa apuna käytetään kuumaa höyryä. Kangas painetaan venytetylle huopaliinalle, joka koneessa palaa entisiin mittoihinsa kutistaen samalla päälle painetun kankaan. Sanfor -merkintää saadaan käyttää ainoastaan tekstiileissä, joissa valmistuote ei kutistu ensimmäisessä pesussa 1 % enempää.

Merserointi

Merseroinnilla tarkoitetaan puuvillakankaan käsittelyä, jossa kangas viedään lipeäliuoksen läpi. Prosessissa kankaan ominaisuudet paranevat. Kankaasta tulee lujempaa, pehmeämpää ja pinnaltaa kiiltävämpää. Merseroitu kangas värjäytyy sekä siliää helpommin kuin merseroimation puuvillakangas. Merserointi voidaan suorittaa kankaan lisäksi myös puuvillalangalle.

Entsyymikäsittely

Tekstiileille voidaan suorittaa erilaisia entsyymikäsittelyitä. Entsyymit ovat luonnosta peräisin olevia, täysin biohajoavia aineita. Entsyymikäsittelyitä käytetään pääsääntöisesti puuvillakankaille. Esimerkiksi farkuissa kivipesut on korvattu entsyymikäsittelyillä.

Pliseeraus

Pliseeratussa kankaassa on pinnassa vierekkäin yhdensuuntaisia vekkejä. Pliseeraus suoritetaan yleensä lämmön avulla prässäämällä vekit tuotteeseen. Materiaalista vähintään 50 % on oltava tekokuitua, jotta pliseeraus säilyy pesun jälkeen. Luonnonkuiduista valmistetuissa tuotteissa pliseeraus häviää ensimmäisen pesun yhteydessä.

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa