Eurokangas

Luonnonkuidut

Tekstiilikuidut voidaan luokitella kuidun alkuperän mukaan luonnonkuituihin ja tekokuituihin. Luonnonkuitujen materiaalit ovat suoraan saatavissa luonnosta. Luonnonkuidut jaotellaan kasvi-, eläin- ja mineraalikuituihin. Kasvikuituja ovat esimerkiksi puuvilla ja pellava, joiden nimet viittaavat kuidun lähteenä käytettyyn kasviin. Eläinkuituja ovat esimerkiksi erilaiset eläinten karvat kuten lampaanvilla tai mohair-vuohen karva tai toisaalta silkkiperhosen koteloista saatava silkkikuitu. Tunnetuin mineraalikuitu lienee asbesti, jota on käytetty aiemmin esimerkiksi rakennusteollisuudessa.

Puuvilla, CO

Puuvilla on maailman eniten käytetty luonnonkuitu ja varmasti kaikille tuttu T-paidoista, farkuista, pyyhkeistä ja vuodetekstiileistä. Puuvilla imee hyvin kosteutta ja se on ihoa vasten miellyttävä vaatetusmateriaali. Puuvilla värjäytyy hyvin ja se sietää yleensä korkeita silityslämpötiloja. Puuvillakankaat ovat usein helppoja työstää ja kiitollisia ommella.

Puuvilla on selluloosakuitu, joka saadaan puuvilla-kasvin kypsästä siemenkodasta. Puuvilla vaatii kasvaakseen runsaasti aurinkoa ja vettä ja sen suurimpia tuottajamaita ovat Yhdysvallat, Kiina ja Intia.

Laajamittaiseen puuvillan tuotantoon liittyy monia ympäristöhaittoja kuten eroosiota ja torjunta-aineiden käyttöä. Nykyään puuvillan tuotannossa pyritäänkin huomioimaan ympäristönäkökulmat esimerkiksi erilaisten sertifikaattien avulla.

Puuvillakankaat pukeutumiseen

Puuvillakankaat sisustukseen

Pellava, LI

Pellava on vanhimpia tunnettuja tekstiilimateriaaleja. Nykyään pellavaa käytetään sekä vaatetuskankaissa että sisustustekstiileissä. Hienoimmat pöytäliinat ovat usein pellavaa ja pellava on viileytensä takia myös ihastuttava kesävaatemateriaali.

Pellava on pellava-kasvin varsista saatava runkokuitu, jota voidaan viljellä myös Suomessa. Pellavan varret muokataan monivaiheisen työprosessin kautta hienoiksi aivina-langoiksi ja karkeammaksi rohdin-pellavaksi. Pellavan työstämiseen liittyy paljon suomalaista käsityöperinnettä ja perinnesanastoa.

Pellavan vetolujuus on erittäin hyvä ja se tulee märkänä entistä lujemmaksi. Pellava on hyvin helposti rypistyvää, mutta se kestää korkeita silityslämpötiloja. Usein pellavaan törmääkin myös saunatekstiileissä. Pellava on melko jäykkä kuitu, joten pellava-kankaan pesussa on syytä välttää rajua linkousta, joka voi vaurioittaa kuitua.

Pellavakankaat pukeutumiseen

Pellavakankaat verhoihin

Villa, WO

Villaksi sanotaan lampaan karvaa, joka keritään eläimestä tavallisesti kerran vuodessa. Eri lammasroduista saadaan ominaisuuksiltaan erilaista villaa. Tunnetuin yksittäinen lammasrotu lienee merino-lammas, jonka villa on erityisen hienoa ja pehmeää.

Lampaasta keritty villa karstataan ja kehrätään langaksi. Villa on luonnon proteiinikuitu ja se on pinnaltaan suomumainen samaan tapaan kuin ihmisen hius. Suomumaisen rakenteen ansiosta villalla on taipumus huopua, joten sitä voidaan työstää myös huovuttamalla eli hieromalla villakuituja toisiinsa niin, että ne tarttuvat toisiinsa.

Villaa käytetään vaatetuksessa esimerkiksi päällystakeissa, jakuissa ja miesten puvuissa sekä sisustustekstiileissä esimerkiksi verhoilumateriaaleissa. Villan ominaisuuksia ovat mm. hyvä lämmöneristävyys ja joustavuus. Villakankaita ja -neuloksia on yleensä helppo muokata lämmön ja kosteuden avulla, eivätkä villakankaat rypisty tai likaannu kovin helposti.

Sisustustekstiileissä villa on luonnostaan paloturvallista, mutta se ei siedä pesussa kuumia lämpötiloja. Villa kestää myös huonosti alkalisia pesuaineita, joten villatuotetta pestäessä on noudatettava erityistä huolellisuutta. Monille villakankaille suositellaankin ainoastaan hellävaraista kemiallista pesua.

Villakankaat pukeutumiseen

Merinovillat

Silkki, SE

Silkki on luonnon proteiinikuitu, jota saadaan mulperiperhosen toukan koteloista eli kokongeista. Ennen muodonmuutostaan perhoseksi mulperiperhosen toukka kehrää ympärilleen kotelon erittämästään fibroiini-valkuaisainesäikeestä. Silkkikuitu saadaan liottamalla kokongeista fibroiinisäikeitä koossa pitävä serisiini eli silkkiliima pehmeäksi ja kerimällä fibroiini talteen. Yhdessä kokongissa on 3000-4000 m silkkisäiettä. Säikeet kelataan yhteen silkkilangaksi, joista valmistetaan erilaisia silkkikankaita.

Silkkikankailla on erityisen kaunis kiilto ja ne ovat kevyitä ja pehmeitä. Silkki eristää hyvin lämpöä ja se kuivuu nopeasti. Silkki on kuituna erittäin kestävä, mutta materiaalin liukkauden takia silkkikankaat saattavat liestyä helposti.

Silkki on hyvin miellyttävä materiaali käyttää, mutta sen puhdistuksessa täytyy olla varovainen. Silkkikankaat kestävät usein huonosti kemikaaleja ja esimerkiksi hiki ja deodorantit tai jopa vesipisarat voivat jättää kankaaseen jäljen. Usein silkkikankaille suositellaankin kemiallista pesua.

Valmistustavastaan johtuen silkkikankaat ovat usein melko kalliitta ja niitä ympäröi luksuksen tuntu. Silkkejä käytetäänkin usein juhlapukujen materiaalina.

Silkki sopii myös sisustukseen ja silkkiverhot luovat ylellisen ja laadukkaan silauksen sisustukseen. Silkki on herkkä materiaali, joka saattaa haurastua ja haalistua auringonvalon vaikutuksesta, ja suosittelemme siksi vuorittamaan silkkiverhon tuotteen pitkäikäisyyden varmistamiseksi.

Silkkikankaat pukeutumiseen

Silkkikankaat verhoihin

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa