Eurokangas

Kankaiden hoito- ja pesuohjeet

Teksti: Sari Mallat ja Eurokangas

Tekstiilien käyttö ja huolto kuormittavat merkittävästi ympäristöä. Valinnoillasi vaikutat energiankulutukseen, pesuveden määrään, kemikaalikuormitukseen sekä tekstiilien pitkäikäisyyteen. Kokosimme keskeisimpiä pesu- ja hoito-ohjeita, joilla pidät kankaat ja valmiit tekstiilit käytössä pitkään!

Näin huollat erilaisia tekstiilikuituja

Kun valitset vaatetus- tai sisustuskankaita, mietit varmasti muitakin asioita kuin kankaan laskeutuvuutta, väriä ja tuntua. Erilaisilla kuiduilla ja tekstiilitasorakenteilla saadaan luotua hyvinkin erilaisia kankaita ja neuloksia, jotka oikein huollettuina palvelevat meitä pitkään kauniina ja ryhdikkäinä. Luonnonkuidut ovat pehmeitä ja hengittäviä, kun taas synteettiset kuidut ovat helppohoitoisia ja kestäviä.

Puuvilla

Yksi suosituimmista luonnonkuiduista on puuvilla, joka tunnetaan pehmeydestään ja hengittävyydestään. Puuvillatekstiilit ovat mukavia ja sopivat hyvin myös herkkäihoisille. Jos haluat tukea ympäristöystävällisempää tuotantoa, valitse tuote, jossa on luomusertifikaatti.

Pese puuvillavaatteet ensisijaisesti hoito-ohjeen mukaisessa lämpötilassa. Jos kuivatat ulkona, saa puuvilla raikkaan tuoksun. Liiallinen lämpö, erityisesti rumpukuivauksessa, voi kutistaa puuvillatuotteen. Tarvittaessa puuvilla kestää myös 60° ja 90° pesua.

Villa

Villa on myös suosittu luonnonkuitu. Villavaatteet ovat ihanteellisia viileisiin säihin, koska villa säilyttää hyvin lämpöä. Lisäksi villalla on luonnollinen kyky hylkiä likaa ja kosteutta, joten sitä ei tarvitse pestä yhtä usein kuin muita kuituja. Villatuotteiden tuulettaminen voi vähentää pesutarvetta, mutta ei poista sitä kokonaan.

Pese villatekstiilit käsin hellästi puristellen riittävän väljässä vedessä. Älä liota tai hankaa tekstiiliä, sillä eläinkuidun valkuaiset hajoavat ollessaan pitkään vedessä. Jos tuote kestää konepesun, käytä hellävaraista villapesuohjelmaa ja hoito-ohjeen mukaista lämpötilaa. Käytä mieluummin villan pesuun tarkoitettua pesuainetta tai tarkista yleispesuaineen soveltuvuus villalle. Älä kuivaa villatekstiileitä rummussa, sillä korkeat lämpötilat kutistavat kuituja. Kuivaa tekstiili varjoisassa paikassa vaakatasossa mittoihinsa oiottuna

Villakankaiset miesten puvut, naisten jakkupuvut ja villamekot on hyvä pesettää pesulassa, koska eri asuissa käytetyt eri materiaalit saattavat käyttäytyä pesussa eri tavoin.

Superwash -villa eli pesuvilla on käsitelty niin, että se kestää pesun pesukoneessa kutistumatta tai huopumatta. Yleensä myös villasekoitteita, kuten villa-polyesteriä, voi pestä vesipesussa herkimmän kuidun mukaan.

Pellava

Pellava on ilmava ja miellyttävä luonnonkuitu, mutta se rypistyy ja kutistuu helposti muiden kasvikuitujen tapaan. Pellava soveltuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin aina vaatteista sisustustekstiileihin.

Pellavatekstiilit kestävät hyvin pesua ja ne kannattaa silittää kosteina, jotta ne siliävät helpommin. Kuivausrummussa pellavasta tulee pehmeää, mutta siitä irtoaa myös nukkaa, joten kuivata tekstiili mieluummin ripustamalla. Jos käytät rumpukuivausta, niin huolehdi ettei kuivauslämpötila ole liian korkea.

Silkki

Silkki on pehmeä ja hieno luonnonmateriaali, joilla on pitkä historia muotimaailmassa. Silkki soveltuu monipuolisesti vaatetus- tai sisustuskankaaksi, mutta sen huolto vaatii hieman erityistä huomiota. Silkki on yksi eniten jäljitellyistä luonnonkuiduista ja se tunnistetaan kauniista kiillosta sekä pehmeästä tunnusta iholla. Silkkiä valmistetaan perinteisesti mulperipuun lehtiä syövän silkkiperhosen toukkien tuottamasta filamentista. Silkin tuotanto on käsityövaltaista ja hyvin aikaa vievää. Koska silkki tuntuu iholla miellyttävältä, se on suosittu materiaali etenkin juhlavaatteissa, huiveissa ja yöasuissa. Sekoitteena silkkiä voidaan käyttää esimerkiksi villan kanssa.

Silkki on herkkä materiaali, ja sen hoidossa tulee olla varovainen. Vuoritus niin vaatteissa kuin verhoissa suositeltavaa silkille, sillä silkki on herkkä valolle ja kemikaaleille. Valitse aina käyttötarkoitukseen sopiva silkkikangas ja harkitse silkkivaatteissa alusvaatetuksen käyttöä pesuvälien pidentämiseksi. Suurin osa silkkikankaista ei kestä vesipesua koska niistä saattaa lähteä väriä ja erityisesti kankaan kiilto ja ryhti häviävät. Vesipesu yleensä pehmentää kangasta, jolloin esimerkiksi silkkiverhoissa kankaan luonne muuttuu huomattavasti. Pesuloissa on olemassa silkille soveltuvampia pesutapoja kuten emulsiopesu tai kemiallinen pesu. Emulsiopesussa vesiliukoiset tahrat lähtevät paremmin, kun taas rasvaliukoiset tahrat lähtevät paremmin kemiallisessa pesussa.

Jos kuitenkin päädyt pesemään silkkituotteen vesipesussa, pese se käsin haaleassa vedessä, käyttäen silkkimateriaalille tarkoitettua pesuainetta. Käsinpesussa liotusta on syytä välttää, sillä valkuaisainetta sisältävä silkkikuitu kärsii pitkästä liotusajasta. Silkille on ominaista voimakas värjäytyminen, ja tummissa väreissä irtoväriä irtoaa ensimmäisissä pesuissa suhteellisen paljon. Pese voimakkaan väriset tuotteet aina erillään. Pyykinpesukoneen silkkipesuohjelmien käyttöä kannattaa harkita tilannekohtaisesti ja laittaa silkkivaate vielä pesupussiin mekaniikkaa vähentämään. Silkkikankaassa voit testata pesun vaikutusta materiaaliin pesemällä ensin koetilkun.

Käsin pestyä silkkineuletta ei saa vääntää kuivaksi, vaan ylimääräisen veden voi puristella varovaisesti pyyhkeeseen tai tehdä erillisen kevyen konelinkouksen. Tärkeää on, että tasokuivaus on mahdollisimman ilmavaa, jottei vaate ala haista kuivuessaan liian hitaasti. Ripustinkuivaus kangastuotteille on hyvä vaihtoehto, koska ne säilyttävät paremmin muotonsa kuivauksen aikana. Valitse sopivan kokoinen ja oikean levyinen ripustin. Kuivaa tuote suojassa voimakkaalta auringonvalolta.

Jos silkki vaatii silitystä, käytä alhaista lämpötilaa ja silitä vaate nurjalta puolelta. Silityksen voi myös tarvittaessa tehdä ohuen silitysliinan tai pyyhkeen läpi.

Viskoosi

Viskoosi on selluloosaa ja sitä valmistetaan havu- tai lehtipuusta. Vaikka viskoosi on alkujaan luonnonkuitua, sen valmistusprosessin takia sitä kutsutaan tekokuiduksi ja vielä tarkemmin muuntokuiduksi. Koska viskoosi muistuttaa silkkiä, kutsutaan sitä toisinaan myös “keinotekoiseksi silkiksi.” Viskoosi on hyvä valinta vaatteisiin, joissa arvostetaan ilmavuutta ja laskeutuvuutta, kuten kesämekoissa ja vapaa-ajan vaatteissa. Viskoosi hengittää kuin puuvilla ja on miellyttävä iholla.

Viskoosin hoito vaatii huomiota, jotta se pysyy ryhdikkäänä, ei kutistu liikaa ja säilyttää värinsä kauniina. Älä pese viskoosituotteita liian kuumassa lämpötilassa äläkä linkoa liian kovilla kierroksilla. Viskoosi vahingoittuu märkänä helpommin kuin kuivana. Pese viskoosi matalassa lämpötilassa ensisijaisesti aina hoito-ohjetta noudattaen.

Viskoosi kutistuu helposti, jos sitä kuivataan rumpukuivaajassa liian kauan tai liian kuumassa. Paras tapa on antaa viskoosivaatteen kuivua luonnollisesti ripustimella tai tasolla. Jos käytöt rumpukuivausta, niin huolehdi ettei kuivauslämpötila ole liian korkea.

Viskoosituote vaatii yleensä silitystä vesipesun jälkeen. Kosteana silitetty vaate oikenee paremmin kuin kuiva. Voit käyttää myös höyryä, mutta huolehdi ettet polta kangasta.

Polyesteri

Polyesteri on eniten käytetty synteettinen tekokuitu ja sitä käytetään usein sekoitekuituna muiden kuitujen kanssa. Polyesteri parantaa materiaalin kulutuksenkestoa ja vähentää rypistymistä. Polyesterikankaisiin voidaan lisätä erilaisia viimeistelyjä, jotka tuovat kuidulle erityisominaisuuksia kuten esimerkiksi lianhylkivyyttä tai siliävyyttä.

Polyesteri kestää hyvin pesua, säilyttää hyvin värinsä ja kuivuu nopeasti. Sekoitekankaissa polyesteri tuo tuotteeseen kestävyyttä ja helpottaa huoltamista. Ensisijaisesi noudata tuotteen hoito-ohjetta, joka on sekoitekankaissa valittu arimman materiaalin mukaan. Käytä nukkaisissa kankaissa tarvittaessa pesupussia, jotta nöyhtä jää pussiin ja näin vähennetään mikromuovikuormaa luonnossa.

Elastaani ja lycra

Näitä joustavia kuituja käytetään usein urheiluvaatteissa ja istuvissa vaatteissa, joissa tarvitaan liikkuvuutta. Elastaani tuo kankaisiin joustavuutta jo muutaman prosentin kuitusisällöllä.

Pese elastaania sisältävät vaatteet ensisijaisesti hoito-ohjeen mukaan ja käyttäen hellävaraista ohjelmaa. Vältä korkeita lämpötiloja ja valkaisuaineita, sillä ne heikentävät kuidun elastisuutta. Huuhteluaineiden käyttöä ei suositella, etteivät elastaanikuidut tukkeudu ja menetä joustavuuttaan.

Tekniset materiaalit

Urheilutekstiilit on suunniteltu hengittäviksi ja kosteutta siirtäviksi, joten ne kannattaa pestä ilman huuhteluainetta, joka tukkii kuituja. Lähinnä ihoa olevat urheilutekstiilit kannattaa pestä useammin vaikka lyhyemmälläkin ohjelmalla, jotta hiki ei pääse pinttymään. Ulkoiluvaatteita taas voi pestä kausien välissä, jos niissä ei ole mitään erityistä tahraa. Villakerrastot voi tuulettaa tai pestä kevyesti tarpeen mukaan.

Näin huollat kangasta ja ommeltua tekstiiliä

Valmistaja määrittelee kankaalle hoito- ja pesuohjeen, johon vaikuttaa kankaan materiaalikuidun lisäksi esimerkiksi sidos, rakenne ja viimeistelykäsittelyt. Se tarkoittaa, että vaikkapa kankaan pesu- tai silityslämpötila voi olla alempi kuin mitä kangaskuitu itsessään kestäisi. Valmistajien antamia pesu- ja hoito-ohjeita kannattaa siksi aina noudattaa.

Huomaathan, että kankaan hoito- ja pesuohje ei ole sama kuin ompelemasi tuotteen tai mittojen mukaan tilaamasi tuotteen hoito- ja pesuohje. Ommeltua tuotetta kannattaa huoltaa kaikkein herkimmän käytetyn kuidun mukaan. Noudata erityistä tarkkuutta, mikäli yhdistät vaatteessa eri materiaaleja. Eri materiaalit päästävät väriä ja kutistuvat eri tavoin. Esimerkiksi sekoitteissa elastaani ei kestä korkeita lämpötiloja eikä huuhteluainetta. Kuiduissa on myös laatueroja kankaiden välillä, esimerkiksi 100 % puuvillafarkku kestää kovemman käsittelyn kuin ohut 100 % puuvillapopliini. Jos yhdistät voimakkaasti värjättyjä tuotteita, ota huomioon ristiin-värjäytymisen riski. Voimakkaasti värjätyn kankaan ominaisuuksiin kuuluu värinpäästö märkänä, jolloin se voi värjätä siihen yhdistetyn imukykyisen tai vaalean kankaan.

Kankaan esipesu

Suosittelemme tietyille kankaille pesuohjeen mukaista esipesua ennen käyttöönottoa. Esipesussa kangas löytää oikean muotonsa, kokonsa ja värinsä. Erityisesti luonnonmateriaaleilla, kuten puuvillalla, sekä muuntokuiduilla, kuten viskoosilla, on taipumus kutistua pesussa. Ohjeen mukainen esipesu saattaa vaikuttaa myös kangasvärin värinpitoon. Värinpäästön välttämiseksi suosittelemme käyttämään värisieppareita ja suorittamaan esipesun erillään muusta pyykistä tai samanväristen kanssa. Esipesu poistaa kankaasta myös mahdolliset kemikaali- ja epäpuhtausjäämät. Useat verhoilukankaat sisältävät verhoilukankaan hoitoa helpottavia viimeistelyjä, jolloin esipesua ei välttämättä tarvita. Varmista aina kankaan oston yhteydessä kankaalle suositeltavat pesuohjeet.

Huomaathan myös, että kaikki kankaat eivät kestä vesipesua. Tällöin kangas kannattaa esikäsitellä silittämällä se hoito-ohjeiden mukaisesti.

Itse tehty vaate on ekoteko

Tekstiilin käyttöikä muodostaa ison osan tekstiilin elinkaaren aikaisesta ympäristökuormituksesta. Huolella valmistettuun, laadukkaaseen ja kestävään vaatteeseen syntyy aivan erityinen tunneside. Toisin kuin valmisvaatteet, itse tehtyä vaatetta pidetään usein kauan ja vaatteen käyttöiän tultua tiensä päähän käsityön taitajat kierrättävät ja tuunaavat vaatetta ja jatkavat siten tekstiilin käyttöikää. Tekstiilitöistä ylijäävät tilkut ja tarvikkeet usein myös löytävät uuden käyttötarkoituksen.

TUTUSTU YLEISIIN PESUOHJEISIIN >>
KATSO VERHOJEN JA MATTOJEN PESUOHJEET >>
LUE LISÄÄ MATERIAALEISTA MATERIAALIOPPAASTA >>

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa