Eurokangas

Kankaiden hoito- ja pesuohjeet

Tekstiilien käyttäminen ja peseminen voivat muodostaa jopa peräti kaksi kolmasosaa tekstiilin elinkaaren aikaisesta ympäristökuormituksesta. Valinnoillasi vaikutat energiankulutukseen, pesuveden määrään ja kemikaalikuormitukseen sekä tekstiilien pitkäikäisyyteen.

Kankaan mukana saamassasi tuotelapussa on kankaan toimittajan määrittämät tekstiilien pesu- ja hoito-ohjeet, joita noudattamalla varmistat kankaan käytettävyyden ja pitkäikäisyyden. Pesuohjeen noudattamatta jättäminen ja peseminen esimerkiksi liian kuumassa tai kylmässä vedessä tai liian rankalla pesumekaniikalla saattaa vaikuttaa esimerkiksi tekstiilin rakenteeseen sekä värien haalistumiseen. Vaikka kankaan materiaalikuitu saattaa kestää suuriakin lämpötiloja, pesu- ja hoito-ohjeissa otetaan huomioon myös kankaan sidos, rakenne ja viimeistelykäsittelyt.

Esipesu

Suosittelemme tietyille kankaille pesuohjeen mukaista esipesua ennen käyttöönottoa. Esipesussa kangas löytää oikean muotonsa, kokonsa ja värinsä.

Erityisesti luonnonmateriaaleilla, kuten puuvillalla, sekä muuntokuiduilla, kuten viskoosilla, on taipumus kutistua pesussa. Vaatetuskankaat kannattaakin esipestä ennen kuin niitä alkaa työstämään, jotta vaatteen kokoon ja muotoon ei tule myöhemmin ikäviä yllätyksiä. Ohjeen mukainen esipesu saattaa vaikuttaa myös kangasvärin värinpitoon. Värinpäästön välttämiseksi suosittelemme käyttämään värisieppareita ja suorittamaan esipesun erillään muusta pyykistä tai samanväristen kanssa.

Noudata erityistä tarkkuutta, mikäli yhdistät vaatteessa eri materiaaleja. Eri materiaalit päästävät väriä ja kutistuvat eri tavoin. Itse tehdyssä vaatteissa ja sisustustuotteissa hoito-ohjeet kannattaa valita herkimmän käytetyn kuidun mukaan. Esimerkiksi sekoitteissa elastaani ei kestä korkeita lämpötiloja eikä huuhteluainetta. Kuiduissa on myös laatueroja kankaiden välillä, esimerkiksi 100 % puuvillafarkku kestää kovemman käsittelyn kuin ohut 100 % puuvillapopliini. Jos yhdistät voimakkaasti värjättyjä tuotteita, ota huomioon ristiinvärjäytymisen riski. Voimakkaasti värjätyn kankaan ominaisuuksiin kuuluu värinpäästö märkänä, jolloin se voi värjätä siihen yhdistetyn imukykyisen tai vaalean kankaan.

Aivan kuten valmisvaatteet, myös vesipestävät vaatetuskankaat kannattaa esipestä mahdollisten kemikaalien käsittelyaineiden ja epäpuhtauksien poistamiseksi. Verhoilukankaat, joille vesipesu on sallittu, ovat usein sanforoituja ja esipesua ei kuitenkaan suositella, sillä näin tuote menettää ryhtiään. Lue lisää Eurokankaan kangastoimittajiltaan vaatimasta REACH-kemikaaliasetuksesta.

Kaikki kankaat eivät kestä vesipesua. Tällöin kangas kannattaa esikäsitellä silittämällä se hoito-ohjeiden mukaisesti.

Ota tuulettaminen tavaksi

Vältä turhia pesuja – näin säästät vaivaa, aikaa, vaatteita, rahaa sekä ympäristöä. Pyykinpesu vaikuttaa merkittävästi tekstiilien aikaansaamaan ympäristövaikutuksiin. Tuulettaminen ja pakastaminen raikastavat vaatteen pesujen välissä. Kerran käytetty vaatetta ei yleensä edes tarvitse pestä, jos puhdistat vain paikalliset tahrat ja jätät sen esimerkiksi yön yli ulos tuulettumaan. Kylmässä bakteerit saavat kyytiä: raikasta vaate laittamalla se muovipussissa muutamaksi tunniksi pakastimeen tai tuuleta vaate ulkona pakkasessa. Huomio, että tuulettaminen kosteassa saa monet kuidut turpoamaan ja tällöin ominaistuoksu heti tuuletuksesta otettaessa kosteana voi olla normaalia voimakkaampaa.

Valitse oikea pesulämpötila

Pesulämpötila vaikuttaa merkittävästi tekstiilien elinkaaren energiakulutukseen. Lajittele pestävät tekstiilit värin ja pesulämpötilojen mukaan. Pese kaksiosaiset asukokonaisuudet aina yhdessä. Hygienian puolesta useimmat bakteerit kuolevat jo 60 asteen lämpötilassa.

Ota huomioon, että kirjavista puuvillatekstiileistä värit voivat sekoittua mikäli peset suositusta alhaisemmissa lämpötiloissa. Peseminen suositusta korkeammassa lämpötilassa taas mahdollisesti kutistaa vaatetta tai haalistaa sen värejä. Tutustu tekstiilikuituihin ja niiden ominaisuuksiin materiaalioppaassamme.

Pyykätessä on hyvä ottaa huomioon lämpötilan lisäksi pesuohjelma. Hoito-ohjeissa myös mainittu käsinpesu viittaakin usein pesutapaan kuin pelkästään käytettävään lämpötilaan. Tutustu oman pesukoneesi ohjelmistoon ja valitse oikea vaihtoehto tekstiilien hoito-ohjeiden mukaan.

Herkille eläinperäisille luonnonkuiduille kuten villalle ja silkille on omat hoito-ohjeet ja pesuaineet.

Villa

Pese villatekstiilit joko käsin tai pesukoneen villapesuohjelmalla, mikäli ohjeissa on vesipesun salliva merkintä. Käytä villalle tarkoitettuja pesuaineita. Pese hellästi puristellen riittävän väljässä vedessä äläkä liota tai hankaa tekstiiliä, sillä eläinkuidun valkuaiset hajoavat ollessaan pitkään vedessä. Älä kuivaa rummussa, sillä korkeat lämpötilat kutistavat kuituja. Kuivaa tekstiili varjoisassa paikassa vaakatasossa mittoihinsa oiottuna. Villakankaiset miesten puvut, naisten jakkupuvut ja villamekot on hyvä pesettää pesulassa. Poikkeuksena sääntöön on esimerkiksi työvaatteissa käytetty pesuvilla, joka on käsitelty kestämään normaalia vesipesua. Villasekoitteita, kuten villa-polyesteriä, voi yleensä myös pestä vesipesussa heikomman kuidun mukaan. Noudata silloinkin tekstiilin hoito-ohjeita.

Silkki

Eri silkeille on erilaiset hoito-ohjeet. Pääsääntöisesti silkeille suositellaan kemiallista pesua. Vesipesu yleensä pehmentää kangasta, jolloin esimerkiksi verhoissa kankaan luonne muuttuu huomattavasti. Jos kyseessä on käyttövaatteeksi tuleva silkki, voit testata pesun vaikutusta materiaaliin pesemällä ensin koetilkun. Juhlavaatteille suosittelemme kuitenkin ehdottomasti kemiallista pesua, jotta kankaan ominaisuudet ja vaatteen laatu säilyvät alkuperäisinä. Vuoritus niin vaatteissa kuin verhoissa suositeltavaa silkille, sillä silkki on herkkä valolle ja kemikaaleille.

Jos peset silkin käsin tai koneen hienopesuohjelmalla, käytä aina nestemäistä pesuainetta. Voimakkaan väriset kankaat on aina syytä pestä erillään, sillä silkille on ominaista voimakas värjäytyminen, ja tummissa väreissä irtoväriä irtoaa ensimmäisissä pesuissa suhteellisen paljon. Käsinpesussa liotusta on syytä välttää, sillä valkuaisainetta sisältävä silkkikuitu kärsii pitkästä liotusajasta. Kuivaa tuote suojassa voimakkaalta auringonvalolta ja herkät laadut mieluiten vaakatasossa.

Onko pesukoneesi puolityhjä vai puolitäysi

Pesukonevalmistajat ilmoittavat yhdessä koneellisessa pestävän pyykin määrän kilogrammoina. Pyri täyttämään pesukone aina suositusten mukaisesti, sillä vähäisen pyykin peseminen kuormittaa pitkällä aikavälillä ympäristöä ja liian täyteen ladatussa koneessa pyykki ei peseydy kunnolla ja pesukone rasittuu pitkäkestoisesta ylikuormituksesta. Mikäli saat koneellisen täyteen vain sekoittamalla erivärisiä pyykkejä, voit estää värien sekoittumisen pesussa värisiepparilla. Ympäristölle turvallinen ja biologisesti hajoava liina kerää ja imee itseensä ylimääräisen värin ja lian sekä estää pyykin värjäytymisen ja haalistumisen pesun aikana. Värisiepparin teho perustuu sähkölataukseen eivätkä ne sisällä valkaisuaineita tai kemikaaleja. Värisieppariliinat ovat positiivisesti varautuneita, kun taas tekstiilien väriaineet ovat negatiivisesti varautuneita. Pesussa liinojen positiivinen varaus vetää negatiivisesti varautuneet ionit puoleensa eivätkä värit sekoitu.

Tarkista pesuaineiden määrä

Saat tietää pesuaineiden annostusohjeissa mainitun veden kovuuden paikalliselta vesilaitokseltasi. Pesuaineen tarvittuun määrään vaikuttaa myös tekstiilin likaisuus. Huomattavan likainen pyykki kannattaa pestä erillään. Mikäli pyykki on vain vähän likainen tai siinä ei ole näkyvää likaa, voit käyttää pesuainetta suositeltua vähemmän.

Käutä huuhteluaineitta harkiten

Huuhteluaine veltostuttaa kankaita, jotka sisältävät joustavia materiaaleja, kuten esimerkiksi elastaania tai lycraa. Kokeile biologisesti hajoavia ekohuuhteluaineita, pyykkietikkaa tai pari ruokalusikallista etikkaa. Saat pyykille raikkaan tuoksun myös kuivattamalla tai tuulettamalla vaatteet ulkona.

Itse tehty vaate on ekoteko

Me vaalimme käsityöperinteitä ja itse tekemisen kulttuuria. Huolella ja rakkaudella ommeltu käsityö on osoitus ainutlaatuisista taidoista ja arvoista, joista saamme olla ylpeitä. Itse tehdyt tekstiilituotteet kestävät myös aikaa ja käyttöä oikein hoidettuna.

Tekstiilin käyttöikä muodostaa ison osan tekstiilin elinkaaren aikaisesta ympäristökuormituksesta. Huolella räätälöityyn, laadukkaaseen ja kestävään vaatteeseen syntyy aivan erityinen tunneside. Toisin kuin valmisvaatteet, itse tehtyä vaatetta pidetään usein kauan ja vaatteen käyttöiän tultua tiensä päähän käsityön taitajat kierrättävät ja tuunaavat vaatetta ja jatkavat siten tekstiilin käyttöikää.

Muokkaa, tuunaa, kierrättä ja anna vaate eteenpäin. Hyödynnä tekstiilitöistä yli jäävät tilkut ja tarvikkeet käsitöissä. Uuden ostamisen sijaan voit aina miettiä, miten voisit tehdä sen itse. Lisää vinkkejä ja neuvoja saat asiantuntevalta henkilökunnaltamme tai asiakaspalvelusta!

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa