Historia

Eurokangas - Historia

Eurokankaan historia

Eurokankaan historia alkaa Lahden Vapaudenkadulta, jonne Saimi ja Veikko Heinonen perustivat vuonna 1945 pienen kangaskaupan nimeltään Torintaus. Perheen tytär Kaija hääri liikkeessä vanhempiensa apuna jo pikkutyttönä. Tuolloin syttyi Kaijan palava rakkaus kankaisiin.

60-luvulle tultaessa ajat olivat muuttuneet niin, että halpakauppa oli kova sana. Kun vielä kilpailijat tulivat Veikon kuullen tokaisseeksi, että se Heinosen Veikon tavara on vaan sellaista sekundaa ja palaa, niin mies sisuuntuneena muutti yrityksen nimen Sekunda Ja Pala Ky:ksi. Muutos ei ollut haitaksi vaan kauppa kävi ajan hengen mukaisesti.

80-luvun alussa kangaskauppaketju oli Kaijan ja miehensä Carl-Johan Wardin myötä kasvanut jo merkittävästi ja valikoima oli laajentunut kattamaan eurooppalaisia laatukankaita niin sisustukseen kuin vaatetukseen. Kehityksen mukaisesti nimen oli myös uudistuttava vastaamaan ajan henkeä, jolloin nimeksi tuli Superkangas!

Sukupolven vaihdoksen myötä Kaija on menestyksekkäästi jatkanut vanhempiensa aloittamaa työtä miehensä Carl-Johan Wardin kanssa ”uuden ajan kangaskaupan konseptilla” Eurokangas nimen alla. Toiminta on laajentunut pelkästä kankaiden vähittäiskaupasta kokonaisia palveluratkaisuja tarjoavaksi kangasasiantuntijaksi myös julkisisustamisessa. Nyt myymälöitä on yli 30 ja henkilöstöä reilut 400. Ketjun suurin myymälä on Vantaan Tammistossa, jossa liiketilaa on lähes 3000 neliötä, ja jossa monipuolisuus on viety huippuunsa. Valikoimaan kuuluu kymmeniä tuhansia erilaatuisia kankaita ja tarvikkeita.

Eurokangas ja Kaija Ward ovat saaneet monia tunnustuksia ja palkintoja. Vuonna 1996 Kaija ja Calle Ward valittiin Lahden Vuoden Yrittäjiksi ja seuraavana vuonna tuli Suomen Yrittäjien Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto. Kaija Wardin ansiot on tunnustettu myös kansainvälisesti. Hänet on kaksi kertaa palkittu Euroopan menestyneimpänä naisyrittäjänä. Vuonna 2006 Kaija Ward nimitettiin Kauppaneuvokseksi.

Daniel Ward toimii nykyään Eurokankaan konsernijohtajana vastaten osaltaan yrityksen toiminnasta ja kehittämisestä. "Työhön suhtautuu eri tavalla, kun tietää, että työlle on jatkaja", Carl-Johan ja Kaija Ward toteavat.

Eurokangas 75 vuotta

Vuonna 2020 Eurokangas viettää 75-vuotisjuhlavuottaan! Sen kunniaksi Lauri Danska tiimeineen kuvasi Eurokankaan vaiheikkaasta tarinasta dokumenttielokuvan. Dokumentti sisältää Eurokankaan entisten ja nykyisten työntekijöiden sekä omistajaperheen kahden sukupolven haastatteluja. Monenlaista on vuosien varrella koettu – haasteita ja mahdollisuuksia. Katso video ja sukella kankaiden maailmaan!