- Toimituskulut alkaen 6,90€
- Suomen laajin valikoima kankaita!
- Toimitus 3-7 arkipäivää
Teksti: Sari Mallat ja Eurokangas
Verhot kaipaavat säännöllistä huoltoa siinä missä muutkin tekstiilit. Käytännössä niiden puhdistamiseen riittää säännöllinen pölyjen poisto kevyesti ravistamalla ja tuuletus raikkaassa kuivassa ilmassa. Verhoja ei kannata pestä, elleivät ne ole todella sellaisessa paikassa, että niissä on selkeästi näkyvää likaa. Pelkällä hellävaraisella imuroinnilla saat verhoista pois kuituja heikentävän pölyn ja hämähäkinseitit. Käytä imuroidessasi pienintä mahdollista imutehoa ja pehmustettua tekstiilisuulaketta. Varo verhon imeytymistä imurin putkeen Tuuletus auttaa yleensä irrottamaan verhoista pölyn ja raikastamaan tuoksua. Älä anna verhojen kastua tuuletusvaiheessa. Materiaalista riippuen näkyvän pölyn voi poistaa myös vaateharjalla.
Sisustustekstiilejä kannattaa pestä vain, jos ne ovat likaantuneita. Verhoja kannattaa pestä tai pesettää harkiten koska niiden ominaisuudet kärsivät aina pesussa. Jos verhosi kuitenkin kaipaavat pesua, niin turvallisin valinta on kemiallinen tai kuivapesu. Suosittelemme pesulapesua aina aroille materiaaleille kuten silkille, villalle ja pellavalle. Myös vuoritetut verhot on hyvä pesettää pesulassa. Laskosverhoille emme suosittele pesua.
Monet verhot voit pestä myös kotona. Huomioi kuitenkin, että kankaan pesuohje ei ole valmiiden verhojen pesuohje. Ennen pesua poista mahdolliset verhopainot, ja varmista, että verhonauhojen nyörit eivät pääse avautumaan pesussa. Pese verhot hellävaraisesti väljässä vedessä joko käsin tai koneella ilman liotusta ja linkousta. Käytä nestemäistä kirjopesuainetta, joka ei sisällä valkaisuainetta. Kuosittele verhot muotoonsa pesun jälkeen ja kuivata ne mahdollisimman suorina. Silitä hieman kosteana ja ole tarkkana raudan lämpötilan ja höyryn kanssa, jotta et vahingoita herkkiä materiaaleja.
Puuvilla- ja pellavakangas kutistuvat ja samoin kaikki muutkin selluloosapohjaiset kankaat. Huomioi käännevarat näissä kankaissa ennen ompelua tai jätä käänteeseen pituusvaraa, jos tiedät peseväsi verhoja vedessä. Pesussa värit voivat myös haalistua ja kankaaseen voi jäädä linkousjälkiä, joten käytä hellävaraista ja lyhyttä linkousta.
Synteettiset verhokankaat eivät kutistu, ja ne voi tarvittaessa pestä kotona väljässä vedessä. Valitse pesuohjelmaksi kuitenkin lyhyt ja hellävarainen ohjelma, koska verhojen lika ei vaadi pitkää ja tehokasta pesuohjelmaa. Vaikka synteettiset verhokankaat eivät ime vettä, kannattaa linkouskierroksia pienentää rypistymisen vähentämiseksi. Verhot pitää pestä hyvin väljässä vedessä, mieluummin yksi kerrallaan. Koneen rummun on myös oltava riittävän suuri suhteessa verhon kokoon.
Vuoritettuja verhoja ei kannata koskaan pestä kotikoneessa, vaan ne vaativat suuremman rummun ja ammattilaisen harkinnan pesutavasta. Verhot, joissa on nauhoja, koristeita ja eri materiaaleja ovat käytännössä huollettavissa vai imuroiden ja tuulettaen.
Tarvitsetko apua? Asiakaspalvelumme auttaa!
TUTUSTU YLEISIIN PESUOHJEISIIN >>
LUE LISÄÄ MATERIAALEISTA MATERIAALIOPPAASTA >>
Mattojen pesussa ja huollossa pitää noudattaa maton hoito-ohjeita. Matto on hyvä suojata uutena lianhylkivyysaineella, jotta se kestää puhtaana pidempään. Monille matoille riittää viikoittaisen siivouksen yhteydessä imurointi sileällä suulakkeella, mutta joskus kevyt piiskaus saattaa olla paikallaan. Matto piiskataan aina pohjapuolelta, jonka jälkeen nukka harjataan tai imuroidaan kevyesti. Useimmille matoille suositellaan laakavesipesua pesulassa.
Matoille voidaan tehdä lumipuhdistus. Helpoimmin puhdistus onnistuu puhtaassa, vastasataneessa pakkaslumessa. Anna maton ensin jäähtyä ulkoilmassa, jottei lumi sula siihen kiinni. Levitä matto sen jälkeen puhtaalle lumelle nukka alaspäin, jolloin nukan sisällä oleva hiekka ja pöly irtoavat. Harjaa lopuksi irtolumi huolella pois, mutta älä hankaa kovasti. Huomioithan, että jäätynyttä mattoa ei saa rullata tai avata väkisin, vaan maton pitää antaa lämmetä huoneenlämmössä rauhassa. Lumikäsittely kirkastaa maton värit ja antaa matolle raikkaan tuoksun.
Jos mattoon tulee tahroja, on niihin hyvä reagoida nopeasti, ennen kuin tahra ehtii imeytyä ja kuivua mattoon. Nestemäiset tahrat voi imeyttää välittömästi esimerkiksi talouspaperiin. Jos matto on suojattu hyvin lianhylkivyysaineella, ei nestemäinen tahra yleensä imeydy heti tuotteeseen. Tahrojen poistossa on syytä välttää hankausta ja mattoa on hyvä pyyhkiä nukan suuntaisesti. Kuratahrat harjataan varovaisesti, annetaan kuivua ja harjataan uudelleen. Valtaosan tahroista saa pestyä pois miedolla saippuavaahdolla. Myös erikseen tekstiileille tarkoitettu tekstiilipesuaine on tehokas tahrojen poistossa. Tekstiilipesuaine on hyvä testata aina ensin pienelle huomaamattomalle alueelle. Vaikeille tahroille on hyvä käyttää erikseen niille tarkoitettuja tahranpoistoaineita. Kaikki tahranpoistoaineet on hyvä testata huomaamattomaan kohtaan pienelle alueelle ennen käyttöä.
Tarvitsetko apua? Asiakaspalvelumme auttaa!
TUTUSTU YLEISIIN PESUOHJEISIIN >>
LUE LISÄÄ MATERIAALEISTA MATERIAALIOPPAASTA >>