Eurokangas

Näin säästät energiaa verhoilla – katso 5 vinkkiä lämpöverhojen käyttöön

Lämpöverhot vähentävät talvisin ikkunasta tulevaa vetoa ja kesäisin heijastaa ulko tulevaa lämpöä pois
Kuva: Kaisa Turunen

Kylmien ilmojen tullessa usein havahdutaan ikkunoista tulevaan vetoon, etenkin vanhemmissa taloissa. Vedon takia kodin sisälämpötila viilenee, ja sen nostamiseen kuluu enemmän energiaa. Tilastokeskuksen mukaan tilojen lämmitys vie noin kaksi kolmasosaa asumisen energiasta. Sähkön ja öljyn hinnat ovat olleet nousujohteisia. Etenkin öljy- ja sähkölämmitteisissä taloissa lämmityskustannukset ovat tänä vuonna korkealla. On ennustettu, että sähkönhinta jopa kolminkertaistuu. Tästä syystä olosuhteet kannustavat meitä keksimään ratkaisuja energian säästämiseen ja osallistumaan energiatalkoisiin.

Helpoilla ratkaisuilla, kuten pitämällä valoja päällä vain tarvittaessa ja sähkölaitteita päällä vain käyttäessä, voit säästää energiaa. Lisäksi tekstiileillä voit estää lämpöhäviötä! Ikkunoiden ja ovien kautta sisätilojen lämpöä karkaa viileinä aikoina hukkaan. Ikkunoiden ja ovien kautta sisätilojen lämpöä häviää arviolta 15-20 %* tai enemmänkin, riippuen asuntotyypistä ja iästä. Pienellä panostuksella voi olla vaikutusta kodin energialaskuun. Nyt on oikea aika hankkia kunnolliset lämpöverhot kotiin.

Vinkit miten säästät energiaa hyödyntämällä verhoja

1. Paksut verhot ikkunoihin

Perinteinen tapa vähentää ikkunasta tulevaa vetoa on asettaa lämpöä eristävät paksut ja tiiviisti kudotut verhot ikkunaan. Ostaessasi paksuja lämpöverhoja, kannattaa kiinnittää huomiota kankaan materiaaliin. Esimerkiksi hyviä vaihtoehtoja ovat sametti- ja pimennysverhot sekä villaa sisältävät verhot. Verhoissa on paljon valinnanvaraa ja yli 900 verhokankaan valikoimastamme löydät taatusti juuri omaan kotiisi sopivat lämpöverhot viileyden hallitsemiseen.

Verhoista saadaan entistä paksummat ja eristävämmät, kun ne vuoritetaan ja niihin lisätään aaltomainen rypytys. Lisäksi lämmöneristävyyttä voidaan parantaa entisestään ompelemalla verhohuopa kankaan ja vuoren väliin. Eurokankaan myymälöiden kautta voit tilata verhoihin vuorituksen ja verhohuovan.

2. Kiinnitä huomiota ominaisuuksiin ja valitse kotiin sopivat lämpöverhot

Verhojen ominaisuuksiin on hyvä kiinnittää huomiota, kun halutaan eristää kylmää ilmaa. Pimennysverhot sopivat lämpöverhoiksi, koska ne ovat rakenteeltaan paksuja pimentävän ominaisuutensa vuoksi, ja ne auttavat tehokkaasti vedon vähentämisessä. Esimerkiksi uutuuspimennyskankaamme Gaga ja suositut Reflex- ja Reflex 2 -pimennyskankaamme sopivat vetoisiin ikkunoihin, sillä ne ovat tiivisti kudottua dimout-laatua. Kaikki blackout-pimennysverhot soveltuvat myös erinomaisesti lämmön eristämiseen. Blackout-pimennysverhoissa on kalvo, joka pimentää tilan, mutta auttaa pitämään kesällä lämmön ja talvella viileyden poissa.

Villa on hyvä materiaali lämpöverhoihin. Monesti villaa sisältävät verhot ovat tiiviisti kudottuja, mikä edesauttaa eristyksen parantamisessa. Mallistostamme löytyy hieman huopamainen Willow-villasekoite, joka toimii erinomaisesti kylmää vetoa vastaan. Villaverhon voi myös vuorittaa.

Tilaa verhot mittojen mukaan suoraan verkkokaupasta.

3. Verhot oviin

Varsinkin vanhojen talojen ovista voi vuotaa kylmää ilmaa, jolloin hyvänä ratkaisuna on asettaa verhot eristämään kylmyyttä. Oviverhot voi ripustaa esimerkiksi oven yläpuolelle asennettaviin kiskoihin tai tankoon. Verhot sopivat myös parvekkeiden- ja terassien oviin. Paremman eristyksen saa, kun oviverhot vuoritetaan.
 

Lämpöverhot saa laitettua helposti oveen
Verhot saadaan helposti oven eteen, kun oven yläpuolelle asennetaan verhotanko.

4.  Kerrosten määrä eristää tehokkaammin

Kokonaisuus ratkaisee, kun halutaan hallita ikkunasta tulevaa kylmää ilmaa entistä tehokkaammin. Mitä enemmän verhoratkaisuissa on kerroksia, sitä vähemmän tulee viileyttä sisälle asti. Ikkunalle kannattaakin laittaa vähintään kahdet päällekkäiset verhot. Sälekaihtimien ja rullaverhojen eristystehoa voidaan parantaa asettamalla niiden eteen paksut verhot. Makuuhuoneissa viihtyisä hotellimainen tunnelma syntyy, kun kevyemmät verhot asennetaan lähemmäs ikkunaa ja paksummat pimentävät verhot uloimmiksi. Näin verhojen liikuttelu ja valonhallinta on vaivatonta.

Monissa kodeissa patteri on sijoitettu suoraan ikkunan alle, ja sitä ei haluta peittää. Silloin patterin yläpuolelle voidaan asentaa lyhyempi ikkunan alaosaan ylettyvä verho. Sivuille, patterin ulkopuolelle taas ripustetaan pidemmät lattiaan asti ulottuvat verhot. Hyvä vaihtoehto on myös mittojen mukaan tehty laskosverho tai rullaverho tiiviistä kankaasta.

Paksut verhot vähentävät ikkunasta tulevaa vetoa
Makuuhuoneen ikkunalle on ripustettu kolmet verhot, joista keskellä olevat verhot eivät peitä patteria. Sivuilla olevat tummanharmaat verhot yltävät lattialle asti. Tällä ratkaisulla hallitaan kylmää vetoa ja pidetään huone lämpimänä.

5.  Pitkäaikainen investointi - hyödyt myös kesällä

Energiaa voi säästää kesälläkin. Moni on hankkinut viilennysjärjestelmän lämpimiä kesäilmoja varten. Paksut verhot eivät ainoastaan eristä kylmää ilmaa, vaan pitävät myös kesän lämmön ulkona, jolloin viilennystarve vähenee. Lisäksi paksut verhot ja pimennysverhot tarjoavat erinomaista suojaa auringonvalolta. Kesäaikaan ei tarvitse myöskään kuluttaa niin paljon energiaa huoneen viilennykseen. Esimerkiksi Reflex 2 -kangas on lämpöä eristävä verho, joka on hyvä ratkaisu kesään sekä talveen.  Verhojen hankkiminen on kuitenkin toimiva ja pitkäaikainen investointi, mikä palvelee sinua ympäri vuoden!

Miten verhot eristävät kylmyyttä?

Lämpöhäviön vähentämiseen verhot ovat erinomainen ratkaisu: ilma jää verhon ja ikkunan väliin, jolloin vedon tunne vähenee. Mitä enemmän verhoissa on kerroksia, sitä tehokkaammin ne eristävät viileyttä ja lämpöä.

Koteja on monenlaisia ja siksi myös verhoratkaisujen toteuttamiseen on useita erilaisia vaihtoehtoja jokaiseen tyyliin ja tarpeeseen. Aasiantuntijamme ovat apunasi suunnittelussa, toteutuksessa ja asennuksessa. Suuntaa lähimpään myymälään kysymään vinkkejä verhoratkaisuun tai tilaa suoraan verkkokaupasta! 

Suosituksia lämpöverhoiksi

Katso alta verhot, joita suosittelemme ikkunasta tulevan vedon hallitsemiseen. Lämpöä eristävä verhot ovat materiaaliltaan paksuja ja tiivistä kangasta. Jokaisesta verhosta on useita eri värivaihtoehtoja saatavilla!

 

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa