Eurokangas

YKSI KAAVA – KOLME PAITAA!Tällä simppelillä ohjeella ompelet kangasta vaihdellen kolme tyylikästä paitaa vapaa-aikaan, arkeen ja juhlaan. Käytä mallina omaa suosikkipaitaa ja piirrä kaava sen mukaan.

Kun olet kerran löytänyt hyvän paidan kaavan, on mallia helppo varioida eri näköiseksi tekemällä paidasta löysemmän tai tiukemman, vaihtamalla kangasta tai kuosia tai ompelemalla erilaisia yksityiskohtia. Oranssikuviollinen trikoopaita on ommeltu Emma Hagmanin suunnittelemasta Rinkula-trikoosta. Paidan helmaa koristaa nauhakuja, jonka avulla voit säätää helman kireyttä. Sinikuvioinen paita on viskoosia. Paidan hihakäänteet on viimeistelty resorilla. Vihreän paidan materiaali on silkkiä, jossa on muutama prosentti elastaania.

TARVIKKEET

  • Laskeutuvaa kangasta esimerkiksi viskoosia, trikoota tai silkkiä noin 1,3-1,5m riippuen siitä, kuinka pitkän paidan haluat
  • Ompelulankaa
  • Tarvittaessa tukikangasta pääntien alavaraan
  • Viimeistelyyn ja yksityiskohtiin: resoria hihansuihin tai helmaan, puuvillanyöriä

Viskoosikankaat
Trikoot
Silkit

VALMISTELU

Piirroksessa olevat mitat vastaavat noin kokonumeroa 40-42. Näillä mitoilla on tehty vihreä silkkipaita sekä sinipohjainen viskoosipaita. Oranssiin trikoopaitaan on lisätty sivulle leveyttä noin 4 cm verran ja hihan mittaan 9 cm verran. Mittaa omasta lempipaidastasi mitat ja piirrä oma kaava niiden mukaan.

Tee aina koepaita, kun valmista kaavaa ei ole. Vanhasta paidasta on helppo ottaa hihan kulma, asettamalla paita laakana tasolle. Näin varmistat, että paita istuu mukavasti ylle.

LEIKKUU

Leikkaa paidan etu- ja takakappale taitteelta. Lisää tarvittavat saumanvarat, helman ja hihansuiden saumanvarat riippuvat siitä, miten aiot ommella ne – kapealla vai leveällä käänteellä tai kenties resorilla.

Lisää muihin reunoihin noin 1-1,5 cm saumanvarat.

Mikäli teet kaavalla ensimmäistä kertaa, voit leikata leveämmät saumanvarat ja harsia paidan hiha- ja sivusaumat ja varmistaa kaavaan koon.

OMPELU

Ompele hiha- ja sivusaumat ja huolittele saumanvarat yhteen.

Tarkista pääntien muoto sekä hihojen ja paidan mitta. Huolittele pääntie haluamallasi tavalla:

Vihreän silkkipaidan pääntiessä on muotoon leikattu ja tukikankaalla vahvistettu alavara. Pääntiellä ei ole näkyviä päällitikkauksia, vaan ainoastaan aputikkaus nurjalle kääntyvässä alavarassa. Aputikkauksella yhdistetään saumavarat ja alavarat (saumavarojen aukileikkausten jälkeen) ja näin alavara pysyy hyvin nurjalla puolella ja pääntiestä tulee siisti.
Sinikuviollisessa viskoosipaidassa on käytetty valmista trikoovinonauhaa, jolla on helppo huolitella pääntie. Muista venyttää nauhaa ommellessa, jotta lopputuloksesta tulee siisti.
Oranssiin trikoopaitaan on leikattu samasta kankaasta noin 5 cm leveä kaitale, joka ommellaan saumurilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella kaksinkertaisena pääntielle hieman venyttäen. Päällitikkaus on tehty suoralla ompeleella. Voit tehdä tikkauksen myös kaksoisneulalla.


Hyvä kaava muuntuu moneen kangasta ja yksityiskohtia vaihtelemalla.

MUUNTELE MIELESI MUKAAN

Oranssikuvioinen paita on Rinkula -viskoosi-elastaanitrikoota. Rento trikoopaita on nopea tehdä, ja sopii vapaa-aikaan. Hihansuut on käännetty leveällä, noin 9 cm käänteellä kaksinkerroin, jolloin voit kääntää hihansuut vielä toisen kerran kuten kuvassa. Helman voit jättää suoraksi tai kiristää sen paksulla puuvillanyörillä.

Sinipohjainen paidan kangas on palaosaston viskoosiaarre. Paidan hihansuut on huoliteltu resorilla ja se on nopea ja helppo tapa. Raidallisia resoreista on useissa väreissä. Poimi niistä omaan paitaasi sopiva.

Vihreä paita on materiaaliltaan silkkiä, jossa on muutama prosentti elastaania, joka tekee paidan käytön mukavaksi. Hamekangas Eurokankaan vanhemmasta valikoimasta.

SEURAAVA OMPELUPROJEKTI MIETINNÄSSÄ?

Kaipaatko lisää ideoita tuleviin ompeluprojekteihin? Ajattelimme, että sinua voisi kiinnostaa myös laatikkopaidan tai ponchon ompeluohjeet!

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa