Eurokangas

Laatikkopaita hihoilla

Yksinkertainen kaava taipuu monenlaiseen vaatteeseen. Tällä yhden koon laatikkomaisella paitakaavalla ompelet simppelin paidan esimerkiksi laskeutuvasta merinovillasta, pehmeästä collegesta tai säihkyvastä paljettikankaasta. Vaihtelemalla hihan pituutta ja pääntien muotoa saat monta mukavaa ja helppoa vaatetta arkeen tai juhlaan!

Paljettipaidan pääntie on toteutettu alavaralla. Merinovillaisen paidan pääntie on ommeltu kaitaleella. Tulostettavasta kaavasta löydät ohjeen pyöreään pääntiehen.

Tarvikkeet

Kangasta n. 1,4-1,6m riippuen helman ja hihojen pituudesta.

Soveltuvia kankaita mm. lämpöiset merinovillat, trikoot, colleget ja paljettikankaat.

Merinovillat
Colleget
Paljettikankaat

Lataa laatikkopaidan kaava tästä

Ohje

1. Tulosta kaava ja leikkaa. Jäljennä etu- ja takakappale, pääntien alavara* sekä hiha omiksi kaavoiksi. Tarkista mitoitus omalle vartalollesi sopivaksi. Huom. sinisessä merinovillapaidassa v-pääntie on toteutettu kaitaleella. Ohjeessa on pyöreä pääntie, jota voit käyttää myös merinovillaisen paidan pääntiessä. Erilaisilla kaula-aukoilla saat helposti ilmettä paitoihin!
2. Lisää 1 cm saumanvarat sekä helmaan ja hihansuihin 3 cm käännevarat.
3. Ompele olkasaumat ja sivusaumat.
4. Istuta hihat.
5. Ompele alavara pääntiehen. Käännä nurjalle puolelle ja tikkaa yhdellä ompeleella päältä. Saumuroi tarvittaessa alavaran toinen reuna ennen kiinnittämistä, ettei kangas purkaudu.
6. Käännä helma ja hihansuut.

  • Kun teet paidan paljettikankaasta, niin alavara kannattaa tehdä toisesta, samansävyisestä kankaasta. Paljetista tehty alavara saattaa raapia ihoa. Käytä joustavien kankaiden alavaroihin tarvittaessa kiinnisilitettävää tukikangasta tai käännä pääntie trikoovinonauhan tai valmisresorin avulla.

Sama kaava - kaksi eri paitaa! Vaihtelemalla pääntien muotoa sekä hihan ja helman pituutta, saat yhden kaavan toimimaan sekä arkeen että juhlaan.

Vinkkejä haastavien kankaiden ompeluun

Merinovilla

Ommeltaessa merinovillaa, varo tarkoin venyttämästä kangasta. Tue tarvittaessa paidan olkasauma ohuella, vain vähän joustavalla apukankaalla (esim. kapea trikoonauha tai ohut kangassuikale). Toteuta pääntie alavaralla tai kaksinkertaisella kaitaleella. Tue alavara tai kaitale joustavalla, neulospohjaisella tukikankaalla. Käytä villan silityksessä apuna esimerkiksi kostutettua harsokangasta ja silitä painellen harsokankaan läpi. Liian kuumalla silitettäessä villa voi alkaa kiiltää, etenkin paksuista saumakohdista. Käytä ompelukoneessa jousto-ommelta ja säädä tikin pituus sopivaksi (ommel ei saa kiristää). Saumurilla ommeltaessa varo venyttämästä kangasta ja säädä sopiva tikinpituus ennen työn aloittamista.

Paljettikankaat

Leikkaa paljettikankaat muilla saksilla kuin parhailla kangassaksillasi, sillä terät tylsyvät hetkessä. Harkitse kankaan ompelemista käsin. Mikäli ompelet koneella, muista suojata silmäsi. Varaa lisäksi ylimääräisiä ompelukoneen neuloja. Paljetit saattavat katkoa neuloja ja neulan tai paljettien paloja saattaa lentää ympäriinsä. Ennen ompelua saumakohdat voi joko purkaa paljeteista, jotta neula ei katkea ommellessa, tai vaihtoehtoisesti ommella paljettikangasta koneella nahan ompeluun tarkoitetulla kolmiokärkisellä neulalla. Vältä silittämistä! Paljetit eivät kestä korkeita lämpötiloja.

Seuraava ompeluprojekti mietinnässä?

Kaipaatko lisää ideoita tuleviin ompeluprojekteihin? Ajattelimme, että sinua voisi kiinnostaa myös yksi kaava - 3 paitaa ompeluohje!

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa