Eurokangas

Vaatetuskankaiden menikin arviointi

Paljonko tarvitsen kangasta hameeseen? Entä miten arvioin kangastarpeen leveähelmaiseen mekkoon tai paitapuseroon? Näiden perusohjeiden avulla pääset alkuun vaatetuskankaan menekin arvioinnissa!

Kankaan menekkiin vaikuttavat monet seikat

 • Vaatekoko
 • Ommeltavan vaatteen malli, esimerkiksi pitkä tai leveä helma
 • Ommeltava materiaali, esimerkiksi joustava tai joustamaton materiaali
 • Kankaan leveys

Menekkiä arvioidessasi, ota huomioon myös:

 • kankaan kutistumisvara
 • mahdolliset raportti- ja kuviokohdistukset

Kankaan menekin selvittämisen ensiaskel on omien perusmittojen ottaminen sekä sopivan vaatekoon löytäminen.

Perusmittojen ottaminen ja koon tarkistaminen

Miten valitsen oikean koon itselleni? Vaatekokojen valitsemisen yleinen ja suuntaa antava on ohje on seuraava:

 • Yläosan, esimerkiksi paitojen ja puseroiden koon määrittää yleisesti rinnanympäryksen mitta.
 • Alaosan, esimerkiksi hameiden ja housujen koko määräytyy yleisimmin lantionympäryksen mukaan.

Kun valitset sopivaa kokoa, tarkista myös mittataulukossa ilmoitettu vartalonpituus. Jos pituutta on reilusti yli mittataulukossa ilmoitettuun pituusmittaan nähden, varaudu lisäämään menekkiin hieman kangasta, jotta hihat, helmat tai lahkeet eivät jää liian lyhyiksi. Arvioi myös, minkä verran tarvitset väljyyttä vaatteeseen, jotta se tuntuu mukavalta päällä. Valitse sellainen koko, jossa on riittävä väljyys tarpeesi huomioiden.

Perusmittojen ottaminen

Vartalon perusmittoja otettaessa seiso suorassa ja luonnollisen rennossa asennossa. Mitat otetaan alusvaatteiden päältä. Mittanauhan tulee mitattaessa olla vaakasuorassa eli yhtä korkealla edestä, takaa kuin sivuiltakin.

Rinnanympärys: Mittaa rinnan korkeimmalta kohdalta vaakasuorasti taakse lapaluiden päälle.

Vyötärönympärys: Kiinnitä vyötärölle tukeva nauha, ota mitta nauhan päältä.
Lantionympärys: Mittaa lantion ympärys leveimmästä kohdasta.

Kankaan menekin arviointi

Kankaan menekin arviointiin vaikuttavat vaatekoko, vaatteen malli, käytettävä materiaali sekä kankaan leveys.

Jos esimerkiksi valitset ommeltavan vaatteen kankaaksi kuviollisen, kudotun tai esimerkki samettikankaan, tulee menekkiä arvioitaessa ottaa huomioon muun muassa seuraavia seikkoja:

 • Kuviollisissa kankaissa ota huomioon mahdollinen kuviokohdistus sekä se, että valmiissa vaatteessa kaikki kuviot kulkevat samaan suuntaan. Tällöin kaikki kappaleet on leikattava kankaalta samansuuntaisesti, eikä kaavoja voi asetella toisiinsa nähden ylösalaisin. Kuviokohdistuksessa aseta kankaan kuviot kohtaamaan vaatteen etu- ja takakappaleissa, hihoissa ja tarpeen mukaan esimerkiksi sivusaumoissa.

 • Samettikankaissa ota huomioon sametin nukan “kulkusuunta”. Nukka taittaa valoa hieman eri tavoin eri kulmista tarkasteltuna, jolloin vaatteen kaikki kappaleet tulee olla samansuuntaisesti leikattuja, jotta sävyeroja ei synny.

 • Noudata kaavassa annettuja langansuuntamerkintöjä sekä leikkuusuunnitelmaa. Pyri asettelmaan kaavat kankaalle kaikki yhdellä kertaa, jolloin saat yleiskatsauksen siitä, tulevatko edellä mainitut seikat huomioiduksi.

Huomioi myös kankaan kutistumisvara, ja varaa kangasta kutistumisvara huomioiden. Esimerkiksi luonnonmateriaalit kutistuvat tekokuituja enemmän.

Seuraavaan ohjeen sekä havainnollistavien kuvien avulla saat yleisohjeen eri vaatteiden kangasmenekin arvioinnista. Lisää seuraaviin arvioituihin pituuksiin saumanvarat sekä helman, hihansuun tai lahkeen käänteet.

Yläosat
Tarvitset kangasta yläosan pituuden sekä hihan pituuden verran. Jos teet jakun tai bleiserin, tarvitset lisäksi noin 100cm kangasta käännevaroihin. Mittaa käden pituus käsi koukistettuna.
Hame
Kapeaan hameeseen tarvitset yhden hameen pituuden, leveähelmaiseen hameeseen tarvitset kaksi hameen pituutta.
Housut
Tarvitset kangasta lahkeen pituuden verran. L/44 –kokoisiin housuihin ja sitä suurempiin kokoihin kannattaa varata kangasta kahden lahkeen pituuden verran.
Mekko
Tarvitset kangasta etukappaleen pituuden (polvi-, nilkka tai säärimitta) sekä hihan pituuden verran. Mittaa hihan pituus käsi koukistettuna.

Vaatetuskankaiden valikoima

Sovitusnukke on ompelijan paras apuväline

Sovitusnuken avulla ompelet hyvin istuvat vaatteet. Sovitusnukke helpottaa ja nopeuttaa ommeltavien vaatteiden suunnittelu, kaavoitusta ja ompelua. Sen monipuolisilla säätömekanismeilla voit säätää ympärysmittoja, selän korkeutta sekä nuken korkeutta. Valikoimamme sovitusnukeissa on mukana helmantasaaja sekä nuppineulatyyny, ja nuken olkapäät helpottavat hihan istutusta.

Näin valitset oikean kokoisen sovitusnuken: mittaa lantion, vyötärön ja rinnan ympärys ja vertaa pituuksia sovitusnuken tiedoissa ilmoitettuihin kokoihin. Valitse mieluummin liian pieni kuin liian suuri sovitusnukke, sillä sovitusnukkea voi topata ja pehmustaa tarvittaessa mm. levyvanulla, paksuilla kankailla ja ohuilla tyynyillä.

Tilaa sovitusnukke verkkokaupasta

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa