Eurokangas

TRIKOOMEKKO

Ompele trikoomekko ohjeellamme
Mekon kaava leikataan t-paidan avulla

Ompele rento mekko trikoosta! Tämän mekon tekemiseen et tarvitse kaavaa – tarvitset vain itsellesi sopivan trikoisen t-paidan, jonka avulla voit leikata kankaat mekkoon.

Ohje ja ohjekuvat: Anni Ignatius / sormustin.fi
Kuvat: Anne Pikkarainen

Valitse kankaaksi joustavaa ja laskeutuvaa trikoota. Tässä mekossa on käytetty luomupuuvillaista puuvillatrikoota. Voit ommella mekon joko yksivärisenä tai leikitellä kuoseilla!

TARVIKKEET

  • Trikookangasta mekon pituuden verran
  • Ompelulankaa
  • Ompeluvälineet, sakset, mittanauha

Tarvitset trikookangasta mekon pituuden verran. Huomaa, että jos mekon leveys on enemmän kuin 70 cm eli rinnan-, vyötärön-, tai lantionympäryksesi leveimmästä kohdasta mitattuna on enemmän kuin 140 cm, tarvitset kangasta kahden mekon korkeuden verran. Valitse mekkokankaaksi kangas, joka joustaa suurin piirtein saman verran kuin kaavana käyttämäsi t-paita.


YKSI KAAVA - MONTA TYYLIÄ!

Helppo trikoomekkokaava muuntuu kangasta vaihtamalla myös juhlaan. Instaompelija @juvoira ompeli ohjeellamme elegantin juhlamekon Swingy-samettitrikoosta. Kauniin mekon kaava syntyi vanhasta t-paidasta. Pääntien poimitus ja pitkät hihat tekevät mekosta juhlavan. "Tiesithän, että mekon saa helposti valmistettua esimerkiksi omaa vanhaa t-paitaa käyttäen? Paita tulee asetella kaksin kerroin taitteelle. T-paidan muotoa mukaillen voi sitten leikata pääntien, olkasauman, kädentien ja siitä sitten pituus oman mielen mukaan", @juvoira vinkkaa.

@juvoira ompeli ohjeellamme mekon joustavasta sametista
Mekon juju on elegantissa pääntiessä
Mekon kaavana toimi vanha t-paita

VALMISTELU JA LEIKKUU

1. Mittaa ensin, minkä pituisen mekon haluat. Ota mitta olalta kohti jalkaa. Pohdi myös, minkä levyisen helman haluat mekkoon. Tässä mekossa haluttu pituus on 105 cm ja helman leveys 60 cm eli helman ympärys 120 cm.

2. Aseta trikookangas reunasta taitteelle langansuoran mukaisesti. Taitteen leveys on puolet helman leveydestä, mallissa 30 cm. Asettele itsellesi sopiva t-paita kaksin kerroin taitteelle. Leikkaa t-paidan muotoa mukaillen pääntie, olkasauma, kädentie ja siitä kaarevasti kohti vyötäröä ja helmaa. Muista leikatessa lisätä olka- ja sivusaumoille saumanvarat, sekä kädenteille kahden senttimetrin ja helmaan kolmen senttimetrin käännevara. Leikkaa lisäksi vaakasuunnassa kankaalta 2,5 cm levyistä kaitaletta.

Tee trikoomekon kaava t-paidan avulla
Jatka t-paidan kaavaa mekon helmaan saakka

3. Leikkaa toinen samanlainen kappale. Huomioi, että etukappaleella pääntie on avarampi ja takakappaleella korkeampi.

Trikoomekon taka- ja etukappaleet

4. Asettele kappaleet oikeat puolet vastakkain. Ompele kappaleiden olkasaumat ja sivusaumat saumurilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella

5. Taita ja neulaa kädenteille 2 cm taite ja helmaan 3 cm taite. Ompele taitteet kaksoisneulalla tai jollain muulla joustavalla ompeleella kuten siksakilla.

Trikoomekon kädentiet huolitellaan 2cm taitteella

6. Mittaa pääntien ympärys mittanauhalla. Kerro mitta luvulla 0,8, esim. 55 cm x 0,8 = 44 cm. Leikkaa 2,5 cm levyisestä trikookaitaleesta tämän mitan pituinen pala. Aseta lyhyet päät oikeat puolet vastakkain ja ompele nauha ympyräksi.

7. Taita kaitaleen pitkät sivut kohdakkain nurjat puolet vastakkain. Aseta ja venytä kaksinkertainen kaitale pääntien oikealle puolelle ja neulaa. Varmista, että kaitaleen saumakohta osuu pääntiellä keskelle taakse ja kaitaleen keskikohta osuu keskelle eteen. Ompele kaitale kiinni pääntielle saumurilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella. Silitä.

Neulaa mekon pääntie huolellisesti
Ompele pääntien kaitale kiinni joustavalla ompeleella

8. Halutessasi voit myös tikata kaitaleen pääntielle. Käytä halutessasi esimerkiksi kaksoisneulaa. Iloitse valmiista mekostasi!

Valmis pääntie

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa