Eurokangas

TOPPAHAME

Tästä toppahameesta on ainesta uudeksi vaatekaapin suosikkituotteeksi: se on lämmin, monikäyttöinen ja juuri nyt erittäin trendikäs! Pue toppahame sukkiksten kanssa kaupungille tai yhdistä toppahame urheilutrikoiden kanssa lenkkipolulle. Se päällä keräät takuulla ihailuja niin töissä kuin vaapaa-ajallakin!

Valitse toppahameeseen kevyt ja vuoritettu tikkikangas, jolloin hametta ei tarvitse vuorittaa erikseen. Sivun vetoketjut helpottavat pukemista. Halkiot ja pienet yksityiskohdat tuovat särmää ja kiinnostavuutta. Voit myös muunnella hameen kaavaa mielesi mukaan: vaihtele helman muotoa, pituutta tai lisää esimerkiksi taskut!

Ohje ja kuvat: @sisustus_stoori / Pirkko Jokilehto

Hameen suuntaa antava kaavapiirros on koossa XL. Pienemmät koot S – L saat kaventamalla kaavaa keskeltä (merkitty vinoviivoituksella).

TARVIKKEET

0,65 cm tikkikangasta

0,11 cm resoria

0,5 m kuminauhaa, 40-80 mm leveää

2 kpl hameketjua, 20 cm ja 30 cm

0,2 m satiininauhaa, 20 mm leveää

Ompelulankaa

Huom! Jos kankaan kuvio tai tikkaus ei salli kappaleiden leikkaamista vuorosuuntaisesti, voi kankaan menekki olla 2 x hameen pituus.

TIKKIKANKAAT VERKKOKAUPASSA

KATSO KAIKKI TIKKIKANKAAT

VINKKEJÄ TOPPAHAMEEN OMPELUUN

Kun huolittelet saumurilla saumoja, säädä piston pituudeksi vähintään 4. Näin saumasta tulee pehmeämpi ja hameesta notkeampi.

Vetoketjun kiinnittäminen tikkikankaaseen ei ole vaikeaa ja sitä kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan. Ryhdikäs tikkikangas ei “karkaa” ommellessa alta (kuten ohuemmissa kankaissa käy usein), joten vetoketjun saa ommeltua tikkikankaaseen siististi. Muista kiinnittää vetoketju huolellisesti neuloilla ennen ompelua.

Hameen mallia ja ompelua voi myös yksinkertaistaa: Jätä vetoketjut pois ja ompele hameen yläosaan resorivyötärö. Halutessasi pujota resorin sisään kuminauha. Tämä toimii erityisesti, jos vartalotyyppisi on suora (I tai T). Pyöreämpi muotoisilla naisilla, joilla on enemmän eroa vyötärön ja lantion mitassa, alavaralla oleva etukappale ja takaresori on parempi vaihtoehto.

Helpon tehosteraidan hameen sivusaumaan (vetoketjun sijaan) saa satiinivinonauhalla tai muulla koristenauhalla.

Vetoketjuun kiinnitettävä detaljinauha voi olla myös kontrastivärinen nyöri tai nahkasuikale. Detaljeissa voi käyttää hyvin myös oman tarvikevaraston jämänauhoja!

LEIKKUU

Piirrä alla olevan kaavapiirroksen mukaiset kappaleet kaavapaperille tai tulosta kaava tästä. Pdf-kaava tulostuu neljälle A4 paperille. Huom! Muista valita tulostimen asetuksista “tulosta oikeassa koossa” ja “tulosta ilman reunoja”. Sovita kaava ennen kankaan leikkaamista ja lisää tai vähennä väljyyttä tarpeen mukaan. Kaavaa levennetään ja kavennetaan kaavan keskeltä (merkitty vinoviivoituksella).

Huomioi kaavaa sovittaessa, että hameen voi pukea joko vyötärölle tai lantiolle.

Takakappale on 4 cm matalampi (= leikkaa alavara pois takakappaleen kaavasta).

Lisää kappaleisiin saumavarat: Sivusaumoihin 1,5 cm, helmaan 2 cm, vyötärölle ja alavaraan 1 cm.

Leikkaa 1 etukappale, 1 takakappale, 1 alavara etukappaleeseen sekä 1 kpl resoria = 11 x 42 cm (koossa XL).

LATAA TULOSTETTAVA KAAVA TÄSTÄ
LATAA SUUNTAA ANTAVA PIIRROS TÄSTÄ

OMPELU
Huolittele etu- ja takakappaleen sivut ja helma.

Taita resori kaksin kerroin ja ompele resori takakappaleen yläosaan. Huolittele sauma. Pujota kuminauha resorin sisälle ja kiinnitä se nuppineulalla 2 cm päähän sivusaumasta (= ei jää sauman alle).

Ompele alavara etukappaleeseen. Harkota sauma kaarevasta kohdasta.

Ompele vetoketjut hameen vasempaan sivusaumaan, 20 cm pitkä hameen yläosaan ja 30 cm pitkä alaosaan. Jätä helmaan 5 cm pitkä halkio. Tikkaa hameen oikealta puolelta vetoketjun vierestä.

Tarkista kuminauhan kireys ja lyhennä tarvittaessa. Kiinnitä resori nuppineulalla 2 cm päähän sivusaumasta.

Ompele oikea sivusauma, jätä 5 cm halkio helmaan.

Käännä etukappaleen alavara nurjalle puolelle ja kiinnitä nuppineuloilla.

Tikkaa oikea sivusauma 5 mm päästä sauman molemmin puolin ja tikkaa myös alavara kiinni.

Ompele kuminauha kiinni pystytikkauksella sivusaumojen läheltä.

Ompele helma.

Taita satiininauha pituussuunnassa kolmeen osaan ja tikkaa kolmipistosiksakilla. Leikkaa nauhat 10 cm pituiseksi, polta nauhan päät, pujota vetoketjun vetimeen ja ompele kiinni parilla pistolla.

SEURAAVA OMPELUPROJEKTI MIETINNÄSSÄ?

Kun toppahame on ommeltu, seuraava ompeluprojektisi voisi olla esimerkiksi teemaan sopiva tikkilaukku!

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa