Eurokangas

Lierihattu

Lierihattu on kesän parhain asuste! Lierihattu suojaa auringolta ja tuo ripauksen särmää kesän pukeutumiseen. Ompele lierihattu ilmaisella pdf-kaavalla!

Lierihattuun on käytetty samaa kangasta sekä hatun päälliosaan että vuoriin. Sopivia kankaita hattuun ovat kevyet puuvilla- ja pellavakankaat. Lierihatun ilmettä voit helposti muuttaa vaihtelemalla kangasta iso- tai pienikuvioiseen tai käyttämällä vuoriin esimerkiksi yksiväristä kangasta. Hatun lieri pysyy muodossaan huopakovikkeen avulla. Mikäli käytät paksumpaa kangasta, kokeile minkä vahvuista koviketta tarvitset hatun lieriin.

Pellavakankaat
Puuvillakankaat

Koko

Tällä ohjeella ommeltuna lierihatun koko on sopiva noin 58–59 cm päänympärykselle. Kaavaa on helppo pienentää tai suurentaa, sillä esim. 1 mm lisääminen hattuosan kaavan kumpaankin reunaan tuo 12 mm ympärysmittaan lisää. Sama mitta on muistettava lisätä myös lieriosan sisäkaarelle. Lierihatun lierin takaosan leveys on kaavassa n. 9 cm. Lierin etuosa on hieman kapeampi. Jos haluat lieristä tasalevyisen, muuta lierin etuosan leveyttä. Lisää haluamasi sentit lierin ulkokaarelle.

Kaava

Lierihatun pdf-kaavan voit tulostaa A4 tai A3 kokoisena. Lataa haluamasi kaava ja tulosta se ohjeiden mukaan: tulosta kaavat yksipuoleisena, älä sovita tulostettavaa sivua paperikokoon tai skaalaa sivua (esim. ”sovita sivulle” valinta).

Valitse A4-kaavassa sivun kooksi A4 ja tulostekooksi A4. Yhdistä lierin osat A + B. A3-kaavassa valitse sivun kooksi A3 ja tulostekooksi A3. Kaavat sisältävät 8 mm saumanvarat.

Lataa ja tulosta A4 -kaava
Lataa ja tulosta A3 -kaava

Tarvikkeet

Kangasta 45 cm, kankaan leveys 150 cm
Lieriosaan huopakovike liimalla 35 cm (tai huopakovike ilman liimaa)
Hattuosaan silitettävää kovikekangasta 25 cm
Vinonauhaa noin 65 cm (tai tee vinonauha lierihattukankaasta vinonauhalaitteen avulla. Muista huomioida tämä kangasmenekissä)
Ompelulankaa

Leikkuu

2 x lieriosa taitteelta
12 x hattuosa (6 kpl päälliosa ja 6 kpl vuoriosa)
1 x lieriosa huopakovikkeesta (ilman saumanvaroja)
6 x hattuosa kovikekankaasta (ilman saumanvaroja)

Ompelu

Kiinnitä hattuosan päälliosiin (6 kpl) kovikekangas ja yhteen lieriosaan huopakovike. Asettele hattuosan päälliosat oikeat puolet vastakkain ja ompele suoralla ompeleella palat kiinni toisiinsa. Tee samoin vuoriosille. Silitä saumanvarat auki. Asettele hattuosa nurjat puolet vastakkain ja neulaa osat toisiinsa saumakohdista.

Ompele lieriosien takasauma ja silitä saumanvarat auki. Aseta lieriosat oikeat puolet vastakkain ja ompele lierin ulkoreuna. Käännä lieri oikeinpäin ja silitä sauma. Neulaa lieriosan kappaleet toisiinsa ja ompele tikkaus lieriin noin 1 cm päähän reunasta ja toinen tikkaus noin 1,5 cm päähän ensimmäisestä tikkauksesta.

Neulaa lieri ja hattuosa toisiinsa ensin keskeltä takaa ja sen jälkeen keskeltä edestä. Neulaa välit huolellisesti ja ompele suoralla ompeleella toisiinsa. Huolittele yhdyssauma vinonauhalla.

Hatun sisäsaumasta tulee siisti, kun huolittelet sen vinonauhalla.

Vinonauhalaitteella saat helposti valmista vinonauhaa haluamastasi kankaasta.

ASIAKKAIDEMME ARVOSTELUITA

Suomen laajin myymäläverkosto ja kangasvalikoima

Ammattitaitoinen henkilöstö

Verhokankaat ompelusta asennukseen helposti yhdellä ostokerralla

Turvallinen kotimainen verkkokauppa