Lankaopas

Usein valitessamme ompelulankaa tärkeimmäksi valintakriteeriksi muodostuu langan väri. Kaikki langat saattavat näyttää samoilta mutta niissä on kuitenkin merkittäviä eroavaisuuksia. Langat ovat koostumukseltaan erilaisia, langan muodostavan kuidun pituus voi vaihdella samoin kuin langan paksuus. Ompelu oikein valitulla langalla sujuu vaivattomasti ja antaa parhaan lopputuloksen sekä käsi- että koneompelussa. Yksi lanka ei käy kaikkeen vaan lanka tulee valita huolella kuhunkin työhön erikseen sen vaatimuksien perusteella.

VALITSE OIKEA LANKA

Lanka tulee valita huomioiden langalle asetetut erikoisvaatimukset. Ommeltava kangas asettaa omat vaatimuksensa. Suosituksena onkin, että langan materiaalin ja kankaan materiaalien tulee olla samat. Raskaat kankaat vaativat paksumman langan ja vastaavasti kevyisiin kankaisiin käytetään ohuempaa lankaa. Hyvin kevyet sekä harsomaiset kankaat on paras ommella hyvin ohuella neulalla ja erittäin ohuella langalla. Oikean langan paksuus vähentää ompeleen aiheuttamaa ryppyisyyttä saumassa tai tikkauksessa, joka on yleisin ongelma ommeltaessa kevyitä kankaita. Kannattaa myös huomioida pesu- ja hoito-ohjeet kankaan valinnan yhteydessä. Langan ja kankaan pesu- ja hoito-ohjeet tulisivat olla yhteensopivat.

Vinkki:
 Ommeltaessa koneella parhaan lopputuloksen saa kun käyttää samaa lankaa ylä- ja alalankana alusta loppuun asti koko työssä 

LANGAN NUMEROINTI

Numerointi kertoo langan paksuuden. Yleisin sääntö on: mitä suurempi numero sitä hienompi lanka. Erimerkiksi puuvillalanka numero 80 on paljon ohuempi kuin puuvillalanka numero 30. Puuvillan ja polyesterin numeroita vertaillessa keskenään saattaa samoissa numeroissa olla kuitenkin eroja niiden paksuudessa.
Langan paksuuden valitseminen tiettyyn kohteeseen on erityisen tärkeää ompelun sujuvuuden sekä ompeleen kestävyyden kannalta. Valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat myös kankaan paino ja tyyppi, käyttökohde, vaadittava lujuus, tikkityyppi, ommel sekä neulan koko. 

LANGAN RAKENNE

Pääasiassa langat on valmistettu kahdesta tai kolmesta säikeestä, jotka on kiedottu toisiinsa muodostaen näin 2- tai 3-säikeisen langan.

Verratessa samanlaisia vahvuuksia voidaan sanoa että mitä suurempi säikeiden määrä on, sitä laadukkaampi lanka. Tämä johtuu siitä, että jokainen yksittäinen säie tehdään ohuemmaksi, jotta saavutetaan vastaava lopullinen langan paksuus ja lujuus. Tämä onnistuu vain käyttämällä pitkiä ja parhaimpia kuituja. Rakenteesta johtuen 3-säikeinen kankea on parempilaatuinen kuin 2-säikeinen lanka.

Vinkki: Ommeltaessa käsin kaksinkertaisella langalla muodostuu helposti solmuja. Tämän välttämiseksi älä koskaan taita lankaa kahtia, sillä tällöin langassa olevat kierteet kulkevat vastakkaisiin suuntiin aiheuttaen solmuja. Sen sijaan leikkaa langasta kaksi erillistä pätkää pitäen langan suunnat samoina ja pujota ne yhdessä neulansilmään. 

VINKKEJÄ KONEOMPELUNEULAN VALINTAAN!

HUOM! Toisin kuin langoissa, mitä suurempi neulan numero on, sitä paksummasta neulasta on kyse.

- Ota aina uusi ompeluneula kun aloitat uuden työn.
- Vaihda neula säännöllisin väliajoin
- Pyöreäkärkistä neulaa voidaan käyttää useimpiin kankaisiin
- Jos ommel on epätasainen, tarkista onko neula vääntynyt tai tylsä
- Jos koneesi jättää tikkejä väliin, tarkista että neula on oikean vahvuinen
- Langan saa helposti pujotettua neulansilmään, kun leikkaa langan vinosti. Älä kastele lankaa!
- Käyttäessä erikoislankoja, valitse neula kankaan ja työn mukaan!